A A A K K K
людям із порушенням зору
Дочірнє підприємство "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

Державна регуляторна служба України забракувала наказ Міндовкілля № 184

Дата: 01.11.2023 09:14
Кількість переглядів: 478

Державна регуляторна служба (ДРС) 20 вересня 2023 року повідомила Міндовкілля, що перелік інвазійних видів дерев, заборонених до посадки у лісах, був ухвалений з порушеннями законодавства. Як наслідок, міністерству, скоріше за все, доведеться скасувати свій наказ або ж Мін’юст скасує його реєстрацію. І все це – на тлі суперечок і дискусій між лісівниками і активістами природоохоронних організацій щодо доцільності заборони культивування кількох видів дерев, що досі були популярними в лісовому господарстві.

Фото без опису

Як відомо, відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2022 № 1410 «Про внесення змін до Правил відтворення лісів», Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів (Міндовкілля) було дано завдання розробити і затвердити «Перелік інвазійних видів дерев із значною здатністю до неконтрольованого поширення, заборонених до використання у процесі відтворення лісів». Для виконання цього доручення Міндовкілля створило робочу групу, до складу якої були включені експерти різного профілю – представники міністерства, науковці, працівники природоохоронних організацій і лісового господарства, представники екологічних громадських організацій, помічники народних депутатів. Згодом, після завершення роботи робочої групи, наказом Міндовкілля № 184 від 03.04.2023 року такий перелік, який включає 13 видів чужорідних деревних рослин (айлант найвищий, аралія маньчжурська, в’яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський), був затверджений.

Але на даний момент склалась досить суперечлива і місцями дивна ситуація. Адже згодом, після ухвалення наказу № 184, розгорілися суперечки щодо прийнятності такого наказу, або доречності всього переліку рослин у цьому наказі.

ДРС вбачає порушення Міністерством захисту довкілля законодавства про регуляторну політику. Також виникають запитання до методології визначення списку інвазійних дерев та вибірковість і часткове нехтування нормативними актами і практиками країн ЄС, хоча як на виконання, буцімто, європейських стандартів у захисті довкілля і було ухвалено наказ № 184.


ДП «Коростенський лісгосп АПК»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень