A A A K K K
людям із порушенням зору
Дочірнє підприємство "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

Хвойні рослини в саду - важливий елемент ландшафтного дизайну

Дата: 09.10.2023 09:54
Кількість переглядів: 531

Хвойні рослини в саду - важливий елемент ландшафтного дизайну, адже вони вічнозелені і тому декоративні круглий рік. Сосни, яскраві представники хвойників, по праву вважаються фаворитами озеленення та створення різноманітних декоративних композицій завдяки красі форми крони, розмірам, неповторній чарівності струнких стовбурів і гілок, кольору хвої і шишок.

Фото без опису

Сосна - це незвичайної краси дерево, що здавна захоплювало людей і, за повір'ями, вважалася чарівною, приносила щастя і відводила біду. Символом благополуччя і довголіття вважають їх люди в багатьох країнах світу. Але щоб виростити красуню-сосну, необхідно знати основні правила посадки та догляду за нею.

Перше, про що слід знати, - саджанці сосни треба купувати тільки в спеціалізованих садових центрах і розплідниках, обов'язково звертаючи увагу на колір хвої (вона повинна мати інтенсивне забарвлення) і стан кореневої системи (кореневища повинні знаходитися в комі свіжої землі і обгорнуті вологим матеріалом) .

При посадці саджанців з відкритою кореневою системою в жодному разі не можна переносити або залишати з оголеними коренями (тільки у земляному комі!), так як вони дуже чутливі і на відкритому повітрі гинуть через 10 - 15 хвилин. Вік саджанців не повинен перевищувати 5 років - це забезпечує максимальну приживлюваність рослин. Оптимальні терміни посадки сосен з голим коренем: рання весна (березень-квітень) і осінь (вересень-жовтень). Вкорінені контейнерні саджанці можна висаджувати в будь-який час року.

Основні правила посадки сосни:

  • місце для посадки повинно бути максимально освітлене сонцем;
  • посадкова яма повинна бути глибиною 0,8 - 1 м і в 2 - 3 рази більша, ніж коренева система саджанця;
  • якщо грунт важкий - на дно посадкової ями потрібно насипати шар піску або гравію завтовшки 20 см;
  • оптимальний посадковий субстрат: верхній культурний шар грунту, дернова земля (або торф) і пісок (2х2х1) з додаванням 30 - 40 г азотного добрива (зазвичай це нітроамофоска), при кислому ґрунті - 200 - 300 г гашеного вапна;
  • при посадці коренева шийка повинна знаходитися на рівні землі;
  • після посадки землю навколо саджанця необхідно злегка утрамбувати, щоб уникнути появи порожнин з повітрям навколо коренів, і обов'язково полити (полив забезпечує щільне прилягання грунту до коріння). Норма поливу - 25 л води на саджанець;
  • пристовбурне коло корисно замульчувати шаром листя, торфу, деревною тріскою товщиною 5 - 7 см - це значно знизить втрату вологи з поверхні грунту і забезпечить її оптимальний рівень.

Якщо деревце висаджується навесні, йому необхідний полив під корінь в літній спекотний період (10 л води раз на кілька днів) і обов'язкове дощування крони у вечірній час. Найкращим часом для посадки сосни вважається осінь, коли закінчується активна вегетація, і саджанець повинен «виконати» основне завдання - пустити коріння і прижитися на новому місці до настання холодів.

Правильний догляд за юними соснами взимку для успішної перезимівлі рослин

У зимовий період ніжний саджанець потрібно максимально захистити від морозу, снігових заметів, які можуть пошкодити крону і пагони, а також від небезпечних для хвої сонячних опіків. Хоча сосни досить морозостійкі, але саджанці і деякі декоративні сорти чутливі до низьких температур, тому укриття їм на зиму необхідно.

Молоді деревця можуть підгоряти на яскравому зимовому сонці: коренева система під снігом або в мерзлій землі ще «не працює» і не в змозі доставити необхідну вологу, а сонце і пекучий зимовий вітер нещадно висушують ніжну хвою. Найнадійніший універсальний спосіб захисту саджанців взимку - укривання сучасним високотехнологічним матеріалом - білим спанбондом (агроволокном), або не менш ефективними і підручними засобами: мішковина, спеціальні чохли для дерев.

Але ні в якому разі не можна обертати деревце щільним матеріалом або поліетиленом. Такий «захист» може призвести до загибелі саджанців (випрівання). Щоб уникнути цього в теплі сніжні зими також необхідно регулярно звільняти гілки з-під «снігового полону». Вкривають саджанці в кінці осені і знімають захист у середині квітня, після повного відтавання землі.

Особливості догляду навесні

Після зняття укриття і відновлення вегетації саджанцям необхідна підгодівля: внесення спеціально призначених добрив для хвойних в зазначеній кількості. Це мінеральні добрива довгого впливу в гранулах, що містять повний комплекс необхідних макро- і мікроелементів, які розчиняються у воді і діють поступово протягом 3 - 6 місяців. Їх потрібно розсипати в прикореневій зоні і злегка «закласти» в грунт. Також сосни можна удобрювати розчинними добривами швидкої дії при поливі. Перший раз сосонки підгодовують в кінці квітня - початку травня, повторно вже влітку: в кінці червня - початку липня.

Необхідно знати, доглядаючи за соснами, що підгодівля необхідна молодим деревцям в перші 2 - 3 роки після посадки. У підстовбурне коло раз на рік (навесні) вносяться мінеральні добрива в кількості 40 г на кв. м. Надалі сосні для нормального росту і розвитку буде вистачати власної органіки, накопиченої в хвойній підстилці під корінням.

Догляд за соснами влітку

У першу чергу це регулярна санітарна обробка дерева: обрізання сухих гілок і видалення відмерлої хвої з крони сосни. Цю нескладну, але дуже важливу для здоров'я та краси дерева процедуру необхідно проводити регулярно, оскільки це сприяє поліпшенню циркуляції кисню в кроні, забезпечуючи хороший ріст молодих пагонів і формування правильної красивої крони. У літній час дуже важливий правильний помірний полив.

Практично всім видам сосен додатковий полив в літній час не потрібен: це виключно посухостійкі рослини, притому опала хвоя під деревом утримує вологу. Але в особливо жаркий період (+30 - +35°C.) молоде деревце потребує вологи: його слід рясно полити і обов'язково провести після цього ретельне розпушування грунту (на глибину 5 - 7 см), так як сосни не виносять ущільнення грунту і можуть загинути. Не слід забувати влітку і про дощування (зрошення) крони ввечері - це сприяє зростанню молодих пагонів.

Літній догляд за соснами включає обов'язкову боротьбу з бур'янами. Їх необхідно своєчасно видаляти, бо вони шкодять дереву: провокують розвиток хвороб, залучають шкідників, забирають харчування, світло і простір дерев. Не захоплюйтеся хімічними препаратами, адже вони не тільки згубні для бур'янів, але приносять шкоду і сосні. Застосовувати їх потрібно дуже акуратно і тільки в разі крайньої необхідності.

Догляд за соснами в осінній період

Восени головна турбота про сосни полягає в ретельній підготовці до зимівлі. Але не слід забувати про санітарну обробку дерева, прополювання, полив і розпушування грунту в спекотні дні «бабиного літа». Ближче до холодів, наприкінці жовтня (до промерзання грунту) слід рясно полити сосну: рослина повинна набрати вологу на всю зиму, щоб не загинула ще не зміцніла коренева система.

Правильно посаджене, вчасно підгодоване, добре полите, очищене і правильно сформоване молоде деревце буде менше піддаватися хворобам і шкідникам і «у всеозброєнні» зустріне зиму.

Догляд за соснами не буде повним, якщо буде упущено важлива умова: боротьба з шкідниками та хворобами. Хоча сосни відрізняються завидною стійкістю і міцним здоров'ям, необхідно постійно вести огляд рослин на предмет виявлення «ворогів» протягом усього року. Найбільше проблем соснам доставляють грибкові захворювання, здатні не тільки зіпсувати зовнішній вигляд дерева, а й погубити його. Для зупинки хвороби фахівці радять застосовувати фунгіциди - препарати, що знищують грибок.

Особливої уваги заслуговує питання догляду за декоративними сортами сосен з красивою формою крони і стовбура (карликовими і нівакі-бонсаї), які високо цінуються садівниками і ландшафтними дизайнерами. Крім основних умов сезонного догляду, про які йшла мова вище, їм потрібна спеціальна обрізка (стрижка), яка проводиться в два етапи.

Щоб сосна-бонсай не втратила задану форму (зазвичай у вигляді парасольки або хмари), в кінці травня - початку червня раз на рік проводиться своєчасна обрізка вирослих молодих пагонів: їх скорочують наполовину. Молоді пагони краще не обрізати, а обскубувати. Таке формування називається фасонним, і його потрібно провести до того, як молода хвоя почне відділятися від гілок.

Формування крони декоративних сортів сосен - тривалий і поступовий процес, що вимагає щорічної регулярної стрижки. Після обрізки сосонку - бонсай необхідно підгодувати: внести універсальне добриво (нітроамофоску 50 - 70 г на 1 кв. м) і обов'язково рясно полити (1 - 2 відра), щоб відновити порушений баланс. Обов'язкове розпушування грунту та видалення бур'янів завершать догляд за декоративними сортами сосен. Мульчування прикореневої зони позитивно позначиться на стані «оперованих» сосонок.

ДП «Коростенський лісгоп АПК»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень