A A A K K K
людям із порушенням зору
Дочірнє підприємство "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

Кажан пізній

Дата: 27.09.2023 11:40
Кількість переглядів: 475

Досить великий кажан, що є найпалкішим прихильником урбаністичного способу життя з-поміж інших кажанів, оскільки влаштовує свої притулки в основному у щілинах будівель. Неквапливий великий кажан, що невисоко літає серед кам'яних джунглів, найімовірніше є пізнім кажаном.

Фото без опису

Як і всі кажани, самки пізніх кажанів утворюють великі виводкові зграї, які, як правило, поселяються в житлових будовах на горищах або в приміщеннях під дахом. Ці кажани не утворюють спільних поселень із іншими кажанами, а тримаються від інших видів подалі. Самці селяться окремо невеликими групками. Наприклад, з дзвіниці Софіївського собору київські зоологи зняли 8 кажанів - всі вони виявилися самцями пізнього кажана.

Пізній кажан виправдує своє ім'я й вилітає на промисел пізніше рудої вечірниці або нетопира. Їжею йому служать як дрібні, так і великі комахи. Великих жуків кажан із хрускотом гризе прямо на доріжках парків.

Фото без опису

Зимує цей кажан, на відміну від інших видів, не в підвалах або печерах, де температура й вологість досить стабільні, а там же, де жив влітку - на горищах, у руїнах, щілинах будинків. Кажани дуже чутливі до коливань температури в зимовий період, тому вони прокидаються як при різких похолоданнях, так і при потепліннях. Тварини, що прокинулися, вилітають на вулицю, де, як правило, замерзають. При різких падіннях температури бувають навіть випадки масової загибелі пізніх кажанів прямо на горищах.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗНАЙШЛИ КАЖАНА У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Є кілька варіантів:

1. Треба спробувати дістати тваринок, щоб передати їх волонтерам, які опікуватимуться ними. 

Діставати кажанів треба у сутінках і обов’язково у рукавичках, не голими руками. Помістити їх можна для передачі у картонні коробки. У них зробити невеликі отвори для доступу повітря. У середину, для комфорту тварини, можна покласти тканину. Коробку ретельно заклейте скотчем (щоб попередити втечу тварини), залишаючи відкритими дірочки для повітря. Таким чином їх можна транспортувати.

2. Якщо ви не змогли знайти, зв’язатися з волонтерами та фахівцями з рукокрилих, які могли б прийняти кажана, то можна розмістити його у себе вдома на зимівлю. Пояснюємо, що для цього необхідно. 

ЯК ЗНОВУ ПІДГОТУВАТИ КАЖАНА ДО ЗИМІВЛІ

Погодуйте!

Якщо кажан ослаблений, його треба напоїти і погодувати. Перед годуванням потримайте кажана в теплі (при кімнатній температурі) 15 хвилин, щоб він прокинувся і був гарячим на дотик. Це необхідно для того, щоб тварина змогла потім перетравити з’їдене. Кажан може трястися (це часте дихання), намагатися втекти і пищати.

Кажани харчуються лише комахами. Вони не їдять хліб, яйця, м’ясо, фрукти, дитяче харчування тощо. Найкраще для годування підійдуть личинки жуків (борошняного хрущака, зофобаса), бананові цвіркуни, таргани. Їх можна знайти в зоомагазинах.

Під час годування обов’язково одягайте рукавички (краще шкіряні), тому що кажан може ненароком вкусити. Можна тримати тваринку в руці або прикрити її згори рукою, не притискаючи до поверхні. Комах слід давати з пінцета. Врахуйте, що в природі рукокрилі харчуються на льоту, тому можуть не відразу зрозуміти, що ви даєте їм їжу. Тут необхідне терпіння і спритність. На друге годування буде вже легше.

Годувати треба один раз в день (ввечері) протягом 7-10 днів (але не більше двох тижнів). При цьому потрібно давати стільки корму, скільки тварина готова з’їсти. Як правило, за одне годування кажан з’їдає 10 личинок.

Після годування необхідно запропонувати тварині воду. Налийте її, наприклад, у пластикову кришку і покладіть у коробку до кажана, але не надовго, щоб він її не перекинув. Або ж, узявши кажана в руки (обов’язково в рукавичках), напоїть його зі шприця, зі знятою голкою, або з ложки, піднісши її до рота тварини. Поїти молоком дорослих тварин не можна. 

Після годування розмістіть кажана назад в коробку, нехай спить та перетравлює їжу при кімнатній температурі до наступного годування. Давати літати не потрібно, тому що він витратить енергію на політ, а не на накопичення жиру для зимівлі.

Якщо у вас немає корму, то краще за все напоїти та відразу помістити кажана в холод на зимівлю. У теплі кажан спалює свої жирові запаси.

Помістіть у холод

Після підгодовування протягом 10 днів можна розмістити тварину в холод на зимівлю. Це краще зробити вранці або в обід, тоді кажан швидше засне.

Спочатку помістити його  у прохолодне місце (+15 ºС), і тільки за добу відправити вже в основне місце зимівлі.

Фото без опису

Можна помістити кажана на балкон, якщо це квартира, або краще в холодильник (у відсік для овочів) у тій же коробці, де він жив ці дні, або мішечку. Важливі фактори – це стабільна температура і висока вологість (понад 50%). Оптимальна температура для сплячки рукокрилих – це +2-+8 ºС. 

Рукокрилі не мають неприємного запаху і не будуть цікавитися продуктами. Часті відкривання холодильника, світло і шум не впливатимуть на їх сон. Якщо у вас є погріб  або гараж з відповідними температурними умовами, то це теж гарний варіант.

А от горища житлових будинків не підходять, тому що там може бути вища  температура і можуть бути інші тварини (коти, собаки, щури).

До речі, якщо ви знайдете кажана в погребі, гаражі взимку, не чіпайте його. Нехай пробуде до весни, він самостійно вилетить.

Коли випускати?

Якщо ваш годованець-кажан дожив до весни, то з настанням перших теплих ночей (температура вище нуля) його можна діставати з холодильника і випускати на волю. Зазвичай це початок квітня. Випускати слід після заходу сонця на відкритій місцевості. Наприклад, алеї парку або стадіоні. Посадіть кажана на стовбур дерева і почекайте, доки він полетить. Не обов’язково йти саме туди, де ви знайшли кажана – він чудово орієнтується в просторі і знайде собі житло. Попередньо слід розігріти кажана у руках і напоїти водою, а також, якщо залишився корм, можна погодувати.

Фото без опису

ЯКЩО КАЖАН ЗАЛЕТІВ ДО ВАШОЇ ДОМІВКИ В ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ

Кажани залітають, оселяються в будівлях через те, що природних сховищ стає все менше. Насправді, кажанів цікавить лише можливість сховатися, і вони зовсім не агресивні по відношенню до людей.

Не варто панікувати, боятися. Завадьте тваринці проникнути вглиб приміщення. Відкрийте вікно якомога ширше та ганчіркою (рушником) спрямуйте її політ на вулицю. Або ж дочекайтеся, допоки вона самостійно вилетить у вікно. Не намагайтеся збити кажана за допомогою предметів – це може травмувати його та призвести до загибелі.

Якщо кажан перестав літати та сів на стіну чи іншу поверхню, вдягніть рукавички та спробуйте спіймати його. Потім випустіть тварину на вулицю. Можна випустити кажана з руки або посадити його на стовбур дерева.

Фото без опису

Розміри:довжина тіла - 6-8 см.

Забарвлення:хутро на спині мають триколірне, але в цілому переважають бурувато-коричневі відтінки. Нижня частина тіла значно світліша.

Харчування:цей великий кажан харчується різними комахами, але перевагу віддає великим метеликам і жукам.

Плідність: переважно одне дитинча. Тварина стає статевозрілою на другому році життя, а літати починає у віці 40-50 днів.

Зимівля: це осілий вид. Із сплячки виходить наприкінці березня - початку квітня.

Вороги: крім людини, для нього ще небезпечні різкі зміни погоди.

Поширення: живе на всій території України.

Місцеперебування в місті: зустрічається практично всюди: і в парках, і на окраїнах, і в самому центрі, і в зонах інтенсивної забудови.

Природоохоронний статус: вид включений в II додаток списку видів Бернської конвенції, як тварина, що потребує особливої охорони.

ДП "Коростенський лісгосп АПК"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень