A A A K K K
людям із порушенням зору
Дочірнє підприємство "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

Прості правила, щоб дрова горіли в чотири рази довше

Дата: 19.09.2023 09:36
Кількість переглядів: 599

У розпал літа та на початку осені всі потерпають від спеки. Натомість народна мудрість вчить готувати сани саме влітку, тобто завчасно думати, як зігрітися в морози та пережити холоди.

Фото без опису

Торішню зиму вже встигли охрестити найскладнішою за всю історію незалежної України. І не дивно, бо переживали її в умовах воєнного стану, коли ворожі обстріли руйнували українську інфраструктуру, прагнучи занурити нашу державу в пітьму. Не вдалося!

Експерти зазначають, що нинішня зима може видатися для України ще тяжчою, ніж минула, бо всі торішні ризики зберігаються і війна затягується.

Та попри всілякі прогнози, жителі Коростенщини активно готуються до зими.

Тож пропонуємо вашій увазі прості правила, які допоможуть довше зберігати тепло у ваших оселях.

  • Дрова потрібно правильно складати

Прогалини між дровами мають бути мінімальними. Чим щільніше укласти поліна, тим менше повітря проходитиме через них. Відтак, на самий низ краще обирати більші дрова, а на верх – дрібні. Розпалювати треба зверху, де лежать найменше гілля.

Цей спосіб дозволить розтягнути процес горіння, а будинок швидше нагріється. Дрібні гілочки швидко загоряться і дадуть високу температуру, а великі дрова забезпечать максимальну віддачу.

  • Перевірте дрова

Перед використанням переконайтеся, що дрова сухі і добре висохли. Мокрі дрова можуть виділяти багато диму і бути менш ефективними.

  • Не забувайте чистити сажу

Сажа може бути теплоізоляційним матеріалом та зменшує тягу. Проте, якщо її багато, то і дров потрібно більше, щоб отримати ту ж кількість тепла. Якщо вчасно очищати сажу, то таких проблем не виникне.

  • Заздалегідь приносьте дрова

Восени та взимку завчасно готуйте дрова, оскільки це дозволить зекономити на опаленні. Заздалегідь занесіть їх до теплого опалювального приміщення. Так вони нагріються і трохи підсохнуть. В ідеалі готуйте дрова за кілька днів до запалювання печі чи котла.

  • Регулюйте горіння

Як відомо, чим сильніше тяга, тим швидше згорає запас дров. Проте контролювати силу горіння можна. Для цього потрібно “дозувати” подачу повітря за допомогою заслінки. Після того, як піч досить розгорілася, заслінку треба почати поступово закривати, тим самим зменшуючи подачу кисню і знижуючи швидкість горіння.

  • Вентиляція

Забезпечте належну вентиляцію в приміщення, де використовуються дрова, щоб уникнути накопичення чадного газу (оксиду вуглецю).

  • Пожежний екіпірунок

Майте пожежний вогнегасник або інший екіпірунок поруч у разі виникнення непередбачених обставин.

ДП "Коростенський лісгосп АПК"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень