Обережно вбивчі гриби!
На території Житомирської області в поточному році зареєстровано перший летальний випадок отруєння грибами у дорослої жінки, який стався у місті Овручі Коростенського району.
Фахівці надають роз’яснення: гриби відносяться до швидкопсувних продуктіві, які містять від 84% до 94% води, тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10 С.
Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни).
Також, в деяких їстівних грибах (білих, лисичках, сироїжках, опеньках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Саме тому вживання недоварених або недосмажених їстівних грибів може викликати розлад діяльності кишково-шлункового тракту.
Інформаційно: Житомирська обласна військова адміністрація інформувала, що жителям Житомирської області дозволено збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, окрім територій, які знаходяться за 30 кілометрів від лінії державного кордону України з Республікою Білорусь та місцевостей, що були тимчасово окуповані.
ДП «Коростенський лісгосп АПК»