A A A K K K
людям із порушенням зору
Дочірнє підприємство "Коростенський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради

Лісовий "урожай"

Дата: 13.09.2023 08:05
Кількість переглядів: 329

Лісівники-практики знають: ліс починається з насіння. Але, як виявляється, отримати якісне насіння лісотвірних порід у достатній кількості - справа непроста.

Фото без опису

Лісові дерева (як і плодові садові) плодоносять не щорічно, а з певною періодичністю. Це закладено генетично. Тому зібрати насіння у "неврожайний" рік важко. Особливо це стосується таких порід, як дуб звичайний, бук, ялиця, сосна.

Також для плодоношення є несприятливі умови - надмірні дощі у період цвітіння, спека та посуха, хвороби дерев, шкідники тощо. Тому щоб планувати заготівлю насіння для створення потрібної кількості посадкового матеріалу, потрібно знати очікуваний урожай насіння та періодичність плодоношення.

Для цього лісівники щороку проводять фенологічні спостереження. Об’єктом спостережень є сезонні явища живої природи, зокрема цвітіння та плодоношення за основними лісоутворюючими породами. А вони є різні у різних регіонах України - дуб звичайний, бук лісовий, ясен звичайний, модрина європейська, сосна звичайна та інші. Закладають пробні площі на лісонасіннєвих ділянках. Пробні ділянки характеризують плодоношення породи, за якою ведеться спостереження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень